Een goed ontwerp is meer dan een mooi plaatje. Een goede ontwerper levert vormgeving af waarmee je uit de voeten kunt. Kleuren die altijd kloppen en vormen die er op elk medium strak uitzien. Zowel je presentatie in Powerpoint als de visitekaartjes die je weggeeft, stralen de kwaliteit uit waar jouw bedrijf voor staat.
De goede doe-het-zelver
De meeste ondernemers hebben wel een goede doe-het-zelver in hun netwerk. Zo’n creatieve buurvrouw of neef die handig is met de computer en best een aardig ontwerp kan leveren voor de bedrijfsbrochure.
Duurbetaald drukwerk
Maar ‘best aardig’ is vaak niet genoeg. En dan kan het zomaar gebeuren dat je duurbetaalde drukwerk, dankzij een verkeerde kleuropbouw, zo bij het oud papier kan.
Het geheim van de perfectie
Een goed ontwerp ziet er niet alleen mooi uit, het zit ook technisch perfect in elkaar. Daardoor ziet het er altijd uit zoals je het bedoeld had. Het geheim van die perfectie zit ‘m in de juiste kleurinformatie én de juiste opbouw.

Praktijkvoorbeeld
Een voorbeeld uit de praktijk van Aadwork. Onlangs kreeg ik te maken met krantenadvertenties die in een demokrant waren afgedrukt om de werking van een app te kunnen demonstreren. Maar de technische kleuropbouw van de ontwerpen klopte niet, daardoor waren barcodes niet scherp en werkte de app niet soepel. Gevolg: duizenden demokranten onbruikbaar.
Nee, die falende advertenties waren gelukkig niet mijn ontwerp 😉 Ik mocht nieuwe advertenties ontwerpen. Niet alleen mooi, maar ook technisch perfect opgebouwde kleuren. Een goed ontwerp met als gevolg: scherpe barcodes. Strak én leesbaar gedrukt in de nieuwe krant.
Hoe zit dat met een logo?
Ook als je geen hele kranten maakt, maar alleen met een logo werkt, moet de kleuropbouw kloppen. Maar dan ben je er nog niet. Zorg ook dat je van je logo ook een zgn. vectorbestand (zoals EPS) hebt. Liefst in verschillende kleuruitvoeringen, zodat je hem altijd kunt inzetten. Heb je alleen een JPG, BMP of PNG van je logo gekregen? Dan kom je vroeg of laat in de problemen met je logo-ontwerp.
Wat moet je nu met een jpg-logo?
Als je je logo niet breder in wilt zetten dan enkel je website, dan hoeft het bestandsformaat geen probleem te zijn. Wil je meer? Dan kan een vormgever of ontwerper je logo namaken in een nieuw vectorbestand met de juiste kleurinformatie. Dat is een goede optie. Maar, als je toch naar de vakman gaat is het misschien wel hét moment om eens te overwegen of je toe bent aan een nieuw logo?!