Geen pixels met vectoren

Als je met afbeeldingen werkt, is het belangrijk dat je op het formaat en het aantal pixels let. Zo kun je een JPG niet vergroten zonder de kwaliteit van de afbeelding aan te tasten. Om die reden is het niet altijd wenselijk om met een pixelafbeelding te werken, maar te kiezen voor vectoren.

Een vector-afbeelding

Een vector-afbeelding bestaat niet uit pixels, maar uit punten die met elkaar verbonden zijn tot een vlak of vorm. Het voordeel van een vector-afbeelding is dat je hem kunt vergroten en verkleinen zonder de kwaliteit aan te tasten.

Verschil tussen vector- en pixel-afbeeldingen

Het verschil tussen pixel- en vector-afbeeldingen is het eenvoudigst uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Links zie je een foto die is opgebouwd uit pixels. Als we inzoomen op deze pixel-afbeelding, zie je een raster van vierkante blokjes (pixels) die doet denken aan Ministeck. Rechts zie je een illustratie die is opgebouwd uit vectoren. Als je inzoomt op de vector-afbeelding, blijft de illustratie scherp.

Gevolgen van vergroten

Als we een foto van A4-formaat naar een A2-poster vergroten, zie je goed wat er gebeurt. Omdat de afbeelding moet worden vergroot, moet de computer pixels vergroten en pixels erbij berekenen die er in principe niet zijn. De afbeelding hieronder moest van 2480 pixels breed vergroot worden naar 4960 pixels breed. Het resultaat kan een onscherp beeld zijn, afhankelijk van de vergroting die je maakt.

Logo-ontwerp in vectoren

Een goede logo-ontwerper zal een logo altijd in vectoren ontwerpen, omdat een logo in principe overal op geplaatst moet kunnen worden. Laat je logo altijd in vectoren ontwerpen, zodat de kwaliteit van je logo zal altijd optimaal is, onafhankelijk van de grootte van je logo.

Vector-software

Het bekendste programma om vector-afbeeldingen zoals logo’s in te ontwerpen is Adobe Illustrator. Zoek je een gratis alternatief, dan kun je Inkscape Inkscape proberen, deze is beschikbaar voor Windows, Linux en Mac. Bekende vector-bestandformaten zijn:

  • EPS (Encapsulated PostScript);
  • AI (Adobe Illustrator);
  • PDF (Portable Document Format); en
  • SVG (Scalable Vector Graphics).

Projecten bekijken

Jaarverslag laten maken zoals deze van HealtheFoundation door Aadwork uit BINK36 Den Haag

Jaarverslag Health[e]Foundation

Health[e]Foundation zet zich in om te werken aan een wereld waarin iedereen gelijke en hoog­waardige gezondheids­zorg krijgt. Zij bieden onderwijs en informatie om de gezondheids­zorg­systemen…
Aad20191023010 hand

Onder­scheidend succes voor jouw merk!

5/5

Met mijn bewezen methode stap-voor-stap bouwen aan jouw onder­scheidend succes.

Deze website gebruikt cookies om je ervaring te verbeteren.

Privacy policy