Aadwork logo wit

Geen pixels met vectoren

Als je met afbeeldingen werkt, is het belangrijk dat je op het formaat en het aantal pixels let. Maar het is een alternatief: vectoren.

Als je met afbeeldingen werkt, is het belangrijk dat je op het formaat en het aantal pixels let. Zo kun je een JPG niet vergroten zonder de kwaliteit van de afbeelding aan te tasten. Om die reden is het niet altijd wenselijk om met een pixelafbeelding te werken, maar te kiezen voor vectoren.

Een vector-afbeelding

Een vector-afbeelding bestaat niet uit pixels, maar uit punten die met elkaar verbonden zijn tot een vlak of vorm. Het voordeel van een vector-afbeelding is dat je hem kunt vergroten en verkleinen zonder de kwaliteit aan te tasten.

Verschil tussen vector- en pixel-afbeeldingen

Het verschil tussen pixel- en vector-afbeeldingen is het eenvoudigst uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Links zie je een foto die is opgebouwd uit pixels. Als we inzoomen op deze pixel-afbeelding, zie je een raster van vierkante blokjes (pixels) die doet denken aan Ministeck. Rechts zie je een illustratie die is opgebouwd uit vectoren. Als je inzoomt op de vector-afbeelding, blijft de illustratie scherp.

Gevolgen van vergroten

Als we een foto van A4-formaat naar een A2-poster vergroten, zie je goed wat er gebeurt. Omdat de afbeelding moet worden vergroot, moet de computer pixels vergroten en pixels erbij berekenen die er in principe niet zijn. De afbeelding hieronder moest van 2480 pixels breed vergroot worden naar 4960 pixels breed. Het resultaat kan een onscherp beeld zijn, afhankelijk van de vergroting die je maakt.

Logo-ontwerp in vectoren

Een goede logo-ontwerper zal een logo altijd in vectoren ontwerpen, omdat een logo in principe overal op geplaatst moet kunnen worden. Laat je logo altijd in vectoren ontwerpen, zodat de kwaliteit van je logo zal altijd optimaal is, onafhankelijk van de grootte van je logo.

Vector-software

Het bekendste programma om vector-afbeeldingen zoals logo’s in te ontwerpen is Adobe Illustrator. Zoek je een gratis alternatief, dan kun je Inkscape Inkscape proberen, deze is beschikbaar voor Windows, Linux en Mac. Bekende vector-bestandformaten zijn:

  • EPS (Encapsulated PostScript);
  • AI (Adobe Illustrator);
  • PDF (Portable Document Format); en
  • SVG (Scalable Vector Graphics).
4.8
4.8/5
14 reviews

Wil jij je ook onder­scheiden van je concurrent?

Ik leg je in een videocall van 3O minuten uit hoe we dat gaan doen!
Verder lezen:
Logo & Huisstijl
89ef1b9f 8908 4f1f a31b 119d8ca7882b

Zo maak je wél indruk met PowerPoint

Lees verder
Logo & Huisstijl
5ade45de 88c5 4ba3 abd2 c8dc528e90af

Huisstijl handboek is essentieel voor je merk

Lees verder
Logo & Huisstijl
logo ontwerpen in een vectorbestand

Een logo laten maken? Gebruik altijd een vector-bestand!

Lees verder
Logo & Huisstijl
huisstijl ontwerpen voor intertoys en winkelbezoek veenendaal

Samen aan de slag voor Intertoys

Lees verder
Logo & Huisstijl
Huisstijl laten maken door Aadwork grafisch ontwerper in BINK36 kleurrijk zoals Fit For Thought

Huisstijl laten maken met veel kleur

Lees verder
Logo & Huisstijl
BNI Zilvermeeuwen 7 1

Omzet door een goed netwerk

Lees verder