Vormgeving in kopij, tja…

Als auteur heb je allerlei mogelijkheden om vormgeving op de kopij toe te passen. Lettertypes en kleuren geven je document een mooie uitstraling. Maar wat doet de grafisch ontwerper met die prachtige vormgeving? Tja… niks!

Kopij

Kopij zijn stukken tekst (met fotomateriaal) die grafisch bewerkt moeten worden voor publicatie. Het is een term die stamt uit de wereld van drukkerijen en uitgeverijen. Tegenwoordig wordt de term ook gebruikt voor teksten die bedoelt zijn voor digitale publicatie.

Microsoft Word en Google Docs

Kopij kun je maken in veel verschillende apps. Let er wel op dat je een tekstverwerker gebruikt. De marktleiders hierin zijn Microsoft Word en Google Docs. Waarom persé een tekstverwerker? Omdat je gestructureerde tekst kunt aanmaken.

De structuur in je tekst-document is voor een grafisch ontwerper belangrijk. Gebruik de juiste koppen.

Structuur boven vormgeving

Een grafisch ontwerper gebruikt in de meeste gevallen Adobe InDesign om jouw teksten en afbeeldingen professioneel vorm te geven. Hoe jij jouw kopij qua lettertypes en kleuren hebt gemaakt is eigenlijk niet zo belangrijk. De structuur die je in je document hebt gelegd is wel van groot belang.

Voor een ontwerper is vormgeving minder belangrijk dan een goede structuur in een tekstdocument.

Vormgeving van koppen

Gebruik niet zomaar vette tekst als kop. Een titel van een hoofdstuk geef je Kop 1 in Word. In Google Docs is Heading 1 een vergelijkbare stijl. Hiermee verandert de eigenschap van dat stukje tekst van paragraaf-niveau naar een H1-niveau. Zonder naar het uiterlijk van dit stukje tekst te kijken, kan een grafisch ontwerper herkennen dat het het hoogste niveau is in koppen.
Tussenkopjes verdeel je in verschillende niveaus. Een duidelijke hiërarchie in je document helpt de lezer. Schematisch gezien kun je een onderverdeling maken:

 • 1 Hoofdstuktitel (Kop 1/Heading 1)
  • 1.1 Tussenkop (Kop 2/Heading 2)
   • 1.1.1 Tussenkop (Kop 3/Heading 3)
   • 1.1.2 Tussenkop (Kop 3/Heading 3)
   • etc.

Blije ontwerper

Ben je een tovenaar met Photoshop of Powerpoint? Top! Alleen niet voor bovengenoemde projecten. Tik je teksten in een tekstverwerker en bouw het gestructureerd op. Het voorkomt extra handelingen om teksten gereed te maken voor de vormgeving en maakt je ontwerper blij.

Projecten bekijken

Jaarverslag laten maken zoals deze van HealtheFoundation door Aadwork uit BINK36 Den Haag

Jaarverslag Health[e]Foundation

Health[e]Foundation zet zich in om te werken aan een wereld waarin iedereen gelijke en hoog­waardige gezondheids­zorg krijgt. Zij bieden onderwijs en informatie om de gezondheids­zorg­systemen…
Aad20191023010 hand

Onder­scheidend succes voor jouw merk!

5/5

Met mijn bewezen methode stap-voor-stap bouwen aan jouw onder­scheidend succes.

Deze website gebruikt cookies om je ervaring te verbeteren.

Privacy policy